Hur jag grundredigerar mina bilder:

Ja än så länge har jag mest fotat i JPEG och inte i RAW eftersom min kamera har varit för ny för den versionen av PS jag har haft. Så jag tänker bara berätta ungefär vilka grundläggande steg jag går igenom just för tillfället vid redigering av en JPEGbild.
Tidigare har jag använt mig av PhotoShop CS3 men nu använder jag PS CS5, men dessa funktioner finns i de flesta versioner, tror även de finns i elements. 

*URVAL
Det första jag gör efter ett fotojobb är att titta igenom alla bilder och väljer då ut alla de bilder som blev bra. Sen väljer jag såklart en bild att redigera.

*NIVÅER
Sen kikar jag på bildens ljus och ser om den behöver ljusas upp lite eller så. Behövs det så använder jag mig av funktionen nivåer. Där drar jag lite i reglagen för att justera tills jag tycker att det blir bra.*FÄRGBALANS
Nästa steg brukar vara att ställa in färgbalansen. Även om man vid första anblick tycker att bilden är bra så har den oftast ett litet färgstick åt något håll. Vilket innebär att bilden är lite blå eller gul (som är de vanligaste färgsticken). Detta hänger ihop med vitbalansen. För att reglera detta kan det vara bra att ha lite bildkunskaper, iallafall kunna komplementfärgerna. Exempelvis om bilden är blå så ska du dra upp det gula för att neutralisera detta.
Denna del handlar mycket om vad man själv tycker är snyggt. Just nu är det väldigt populärt att ha ett gult stick i bilderna, lite vintage känsla. Det kanske man tycker är snyggt! Men här gäller det att hitta sin egen stil.
Beroende på vad det är för bild så vill jag ha det olika, men vanligtvis vid porträtt så brukar jag alltid dra skuggorna och mellantonerna mot cyanhållet. För att reducera lite av det gula men även för att jag tycker att det ger ett väldigt bra djup i bilderna.

*KONTRAST/INTENSITET
Ibland an det behövas att man justerar kontrasterna, men detta är något jag väldigt sällan gör nu för tiden. Jag tycker att kontrasterna justeras väldigt bra när man använder funktionen nivåer så jag använder väldigt sällan denna funktion!
På denna bilden tyckte jag ändå att det behövdes lite justeringar.

Nu är bilden hyfsat bra grundredigerad och kan duga om man inte orkar jobba med den så mycket. Men om det är ett porträtt så kan det vara trevligt att jobba vidare med bilden. Detta ska jag förklara i ett annat inlägg lite längre fram! Detta blir superlångt annars! :p
Hoppas ni förstår hur jag menar!
Här är då händelseförloppet, inte några jättestora skillnader på just denna bilden. Den va ingen idealbild att visa på, men ni kanske förstår principen iallafall !=)


Kommentarer
Postat av: livetoday - 52 kilo

det kan man säkert ha :) det går att göra på massa sätt :D bara att experimentera

2012-05-13 @ 23:27:46
URL: http://livetoday.webblogg.se/
Postat av: angelica

Sv; Tusen tack snälla du!

2012-05-14 @ 08:23:58
URL: http://angeliqe.blogg.se/
Postat av: Alina

Jätte bra förklarat! Bara en sak jag undrar, hur öppnar man färgbalans grejen? :P

Hur öppnar man den med tangent grejs? ;)

2012-05-14 @ 15:48:06
URL: http://fotoproffs.webblogg.se/
Postat av: Victorias fotovärld

Vilken fin blogg du har! Roligt med redigeringstips!

2012-05-26 @ 09:03:01
URL: http://victoriarennerstahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0